Wednesday, 4 July 2012

1. deneme...

Yogurt konusuna el attim. Gunluk rutinim olsun yogurt mayalamak istiyorum. 1-2 denemem var ama istedigim gibi olmadigindan, ugrasmayi birakmistim..

Dun aksam, 12 gibi sutu kaynattim, seramik tencereye doktum. 25 dakika bekledim. Her 5 dakikada bir alarm kurdum :) Sanirim biraz daha beklemem gerekecek, parmagimi icerde tutabiliyordum ama yine de sicakti biraz..

Tahta kasik kullandim. Yogurdu mayaladim. Oda sicakliginda, 20-21 derece, ustunu cokca orterek sabah 7.30'a kadar bekledim..
Tutmustu ama biraz eksi ve suluydu :)

Nurturia'daki arkadaslar puf noktalar verdiler, uzmanlardan fikir ve oneri bekliyorum :)

Published with Blogger-droid v2.0.6

18 comments:

Anonymous said...

Merhaba,

yogurdu mayalamak icin ortmeden once ustune normal kapak yerine makarna suzgeci koy. O zaman sulanmasinin biraz onune gecebilirsin ;)

Deniz

Nora said...

Yeni mayalanmış yoğurdu bir gün buzdolabında ağzı açık bekletip açmak kendine gelmesini sağlar ki o suyu çekişir ve tatlanır :) anne tavsiyesi ve bendeniz uygulaması bu.

hindiba said...

Esra; Ben belki bilirsin bir sürü deneyler yaptim bu konuda. En iyi tutturdugum yogurt bile bir iki mayalamadan sonra tutmamaya basliyordu. Ben de istiyordum ki, mayasini bile hazir almayayim. Kendi yogurdumla mayalayayim her seferinde. Sonucta Türkiye'ye gittigimizde bir yakinimizdan gercek yogurt mayasi aldim. Endüstriyel degil, gercek köy yogurdu. Son bir yildir onun sayesinde araliksiz ve hic sorunsuz yogurt mayaliyorum. Bazen sulanir gibi olursa bir paket organik krema alip ekliyorum sütü isitirken. Daha yogun ve tabii yagli bir yogurt oluyor tabii o zaman. Özetle: maya önemli, marketlerde satilan her yogurt "gercek" yogurt degil. Kolay gelsin, MK ve ES'a afiyet olsun :)

Anne ve Bebisi said...

Tavsiyeler icin cok tesekkurler, deneyecegim :)
Evren, ben de aynisini istiyorum :) organik yogurt kullandim, bir dahaki sefere, cevre ciftliklerde uretilmis bir yogurtla deneyeyim. Burda bir turk arkadas, market yogurduyla tutturmus ve hep yapiyordu. Hatta bir ara onun mayasiyla da denemistim ama guzel tutturamamis, birakmistim.. artik olmadi, senden isterim :p ozel kurye ve sogutucuyla falan getirtirim :p

Anne ve Bebisi said...

Evren, seninle ayni dertten muzdarip birisinin blogunu buldum :) O da soyle bir cozum bulmus:

http://homemade-yogurt.blogspot.co.uk/2011/09/how-many-times-can-you-make-yogurt-from.html

Anne ve Bebisi said...

Karinca olayini duymustum :))

as with regular yogurt making, where you add a pre-existing yogurt culture to milk, you have to heat the milk (a jar's worth). Then, you add the mashed up ant eggs (about 30 eggs will do), or a good pinch of soil from an ant hill. Seal and bundle up, so that the bacteria stay cozy and get to work on reproducing. After a day, open up and there will be a medley of liquid (kind of a whey) and white solids. The white solid, which looks a bit like feta cheese, is your starter.
Again heat your milk in a clean container, and this time add a tablespoon-size lump of the starter, and shake or stir a bit. Then seal, wrap and let sit for about 4 to 6 hours. Upon opening, you will find that you have yogurt. Made from ants. You can terrify your friends with this.
According to the Turkish web pages we found, the best-tasting yogurt comes from anthill soil.

http://chowhound.chow.com/topics/332305

http://www.ekoses.com/ekolojikyasamportali/bpg/publication_view.asp?InfoID=147383&iabspos=1&vjob=vkwd,KARINCA%20TOPRA%C4%9EI

Anne ve Bebisi said...

az önce yani 21 mayıs 2010 akşamı sadece yağmur suyu ile mayalanmış yoğudu yedim, annem sütü 2 gün önce yağan yağmurla mayaladı (küçük bir tencere süte bir çay bardağı yağmur suyu ), her sene bunu uygular , annemede annanem öğretmiş, bazen tam tutmuyor yumuşak oluyor, ama bu seneki güzel oldu.

http://www.ekoses.com/ekolojikyasamportali/bpg/publication_view.asp?InfoID=147383&iabspos=1&vjob=vkwd,KARINCA%20TOPRA%C4%9EI

Anne ve Bebisi said...

vee nohut suyundan yogurt mayasi :)


Nohutla Yoğurt Mayalama Tarifi:

MALZEMELER:

1 kase nohut

1 bardak süt

YAPILIŞI:

Nohutları suda bekletip haşlayarak 2-3 gün mutfakta bekletip suyunun hafif köpüklenip ekşimesini bekliyoruz. Sonra 1 bardak veya daha fazla sütü (pastörize hazır süt tavsiye etmem zira amacımız tamamen katkısız olması) mayalanacak kıvama kadar ısıtıyoruz. Parmağımızı yakmayacak ısıda olması gerekli. İçine bir iki tatlı kaşığı nohut suyunu ilave edip karıştırıyoruz. sütü sarıp mayalanıncaya kadar bekletiyoruz. benimkinin mayalanması 2 gün kadar sürdü, süre değişebilir. Arada bir kontrol edip eğer hala mayalanmadıysa sütü biraz ısıtıp (ben bunu mikrodalgada 40 saniye kadar ısıtarak yaptım) tekrar sarıyoruz. Bulunduğu ortamın ılık olmasında fayda var.

Bu kadar uğraşın sonunda elde ettiğim doğal yoğurdu görünce tüm zahmetlere değdiğini gördüm. Bu yoğurdu Maya olarak kullanmak üzere dolaba kaldırdım. Bugün de bu maya ile yoğut mayalamak (memleketin tabiriyle “Yoğurt Çalmak”) nasip oldu. Sonucunu daha sonra sizinle paylaşırız inşallah.

Pastörize edilmiş, içindeki faydalı birtakım bakterilerden arındırılmış, bozulmasın diye Jelatin katılmış, uzun süre dayansın diye antibiyotik eklenmiş, yağı tamamen alındığı için yağlı olsun diye içine bitkisel yağ katılmış, Kaymak yerine sütle karıştırılmış margarin dökülmüş Market Yoğurtlarından kurtulmak için siz de deneyin. Size de kolay gelsin, Afiyet olsun.

Elif Betül


http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:A0kfPpikZjYJ:www.yesilsalata.com/blog/%3Fp%3D3069+&cd=2&hl=en&ct=clnk&gl=uk&client=firefox-a

Anne ve Bebisi said...

bu da hindistan'dan yogurt mayasi yapimi:

My mother-in-law from India taught me how to make yogurt without a starter.. use a small tamarind (u can get dried at Indian store) and a dried red chili in only a small amount of boiled milk. You let that set, then use that for the starter of the next batch. Repeat steps of boiling small amount of milk and using the new set "starter" until the yogurt smells correctly (about 4-5 times)

Anonymous said...

Merhaba,
Ben de iki yildir Amerika'da yasiyorum ve yogurt cok pahali, sut cok ucuz oldugu icin evde yapiyorum yogurdu. Zaten yogurt sever bir aileyiz, evde cocuk da olunca haftada 4-6kg yogurt tuketiyoruz. yogurt ve ekmegi evde yapinca hem lezzetli, hem saglikli, ustelik birhayli de hesapi oluyor bizim icin.
Ilk denemelerim cok iyi olmasa da sonunda sonuca ulastim. Oncelikle sut ne sicak ne soguk olacak. yaklasik 2lt sut icin 2-3 yemek kasigi yogurt kullaniyorum maya icin (ilk mayayi marketten aldim, burada dannon, Turkiye'de danone)tahta kasik, cam kase olayina henuz gecemedim ama. mayaladiktan sonra kalin bir ortu ile sarip bekletiyorum. yazin 3-4 saat yetiyor. daha fazla beklerse eksiyor. sonra buzdolabina alip tercihan bir gun beklerse hem tadi hem de dokusu daha guzel oluyor. Kisin daha sicak bir yerde daha uzun sure tutuyorum mayalamak icin. aksam koyuyorsam, sabah ilk uyanan kaldiriyor yogurdu.
Kolay gelsin simdiden.

gunlukcugum said...

Yogurt isinde maya cok onemli..bende burdan bir teyze den aldim..oda turkiyeden almis)) 10 saat ucak yolculugunu yapmis yogurt))
Sutu kaynattigim tencereede mayaliyorum...mayaladiktan sonra uzerine kagit havlu koyup kapatiyorum...HIc usumemesi lazim..guzelce uyumasi gerek...5 saat bazan uyanip acamiyorum( esim ise giderken aciyor..

bosluk doldurmaca said...

Esra merhaba bende yogurt yapmayi sonunda becerebilenlerdenim. AMA onceki denemelerimde uyguladigim elini yakmayacak kadar sicaklik bende hic ise yaramadi. Ya yogurt tutmadi ya uzadi vs vs. Sonunda tesadufen gunluk sutu aldigim yerden aldigim mayanin uzerini okumak geldi aklima. Mayanin uzerinde 110-115 F da sutun icine katin yaziyor. Gercekten o dereceye kadar karistirarak soguttum. Amacim kaymak tutmasini engellemekti. Cok cok lezzetli oldu. Kivami cok yerinde oldukca koyu oldu yogurt. Tavsiyem bir Mutfak termometresi edin.

Sevgiler

Esra

ELFony said...

http://elfony.blogspot.com/2011/10/yogurt-makinas-mi-neden.html

yukarıdaki linkte anlatmıştım ben de yoğurt maceramı.. Ama arada istediğim gibi olmadığı oluyor.. İzmir'de foça yoğurdu var, ilk onunla mayalamıştım ama daha sonradan başka yoğurtla da mayalamak zorunda kaldım bir iki kere.. Genelde sonuç başarılı oluyor.. Ama yöntemim seninkinden pek de farklı değil.. Sanki seninkinin de çok sulu kalmaması gerekiyormuş gibi geldi.. Bence denemeye devam, mutlaka halledersin.. Ve püf noktayı da paylaşmanı bekliyorum :)

KEO said...

esracim ben de gunlukcugum gibi kagit havlu ve sonra kapagi kapatiyorum.yaklasik 1 yildir da ilk mayayı devam ettiriyorum, haftada 1 mayaliyorum.sabah acinca da agzi acik 1 gun buzdolabinda bekletiyorum;)

iremmiss said...

nasıl desem taş gibi olmuyor hiç bir zaman sütle ve mayaladığın yoğurtlada alakalı. ben süt sıcaklığını parmağımı sokup 7 ye kadar sayıp ayarlıyordum. birde böyle koca tencerede değilde hep küçük kavanozlarda mayalıyordum. mayaladığın yoğurt oda sıcaklığında olmalı vs. zor iş vesselam :)) kolaylıklar taş gibi tatlı yoğurtlar yaparsın inşallah

Demet said...

Esra merhaba, ben aşağıdaki adresteki gibi yapıyorum,
http://40firinekmek.com/ev_yogurdu_yogurt_yapimi.htm
Fırında garantili ev yogurdu, önceden akşamdan sabaha bekletirdim tencerede ya da yogurt makinesinde ama kıvamı bazen fena değilse de hep ekşilik ve sulanma vardı, şimdi sadece 3 saatte ve bildigimiz tava yogurdu gibi oluyor ekşi de değil, tavsiye ederim lütfen dene ama talimatlara uy mutlaka :) bir de süt pastörize ise eğer fokur fokur kaynatmana gerek yok, ateşte iken kaymak tutmasına izin vermeden tahta kaşıkla karıştırarak pişir ve hafif kabarınca hemen kapatıp ocaktan al 8-10 dak sürüyor 2 lt sütü yaptıgımda, ve baya soğusun arada da yine kaymak tutmasına izin verme, yine tahta kaşıkla karıştır, ve soğuyunca az bir miktarını alıp mayala karıştırıp ana süte kat yine iyice karıştır ağzı açık cam ya da porselen kaplara koyup 50 derecedeki fırına 3 saatliğine koy, umarım başarılı olur sevgiler.
:)

Berceste said...

Esra, ben UK'de iken her tur kombinasyon, permutasyon denendiydi :P

Isin sirri birincil olarak mayada. En son M$S'in organik sutu ve bu markanin https://www.yeovalley.co.uk/things-we-make/yeogurt organik,Natural. plain yogurdu ile tutturmayi basarmistim.

Sutun sicakligi kucuk parmagini yakmayacak kadar olacak. Yakarsa daha cok sulaniyor ama o suyu B vitaminleri deposu! Kesinlikle ya icin ya da ekmek yapiyorsan ona kat. Yogurt olduktan sonra kapagini yari acip biraz soguyana kadar bekletir, sonra icinden hic almadan buzdolabina koyup 1 gun bekletirsen, suyunu cekiyor.

Ama kiza yapiyorum dersen, biz hergun bardakta yeni yogurt yapiyorduk.

Dilerim hallolur sorun :)

Sevgiyle...

hapricot said...

ben de limited tecrubelerimden bazilarini paylasabilirim..
litre basi bir yemek kasigi yogurdu, sute eklemeden hemen once, kaynatip ilittigimiz sutten bir kac kasik alip ezerek, homojen,sivi bir maya karisimi elde ediyoruz..bu karisimi sute ekledikten sonra; sadece her yerine dagilacak kadar karistirip tencereyi hareketsiz birakiyoruz..maya eklendikten sonra tencereyi hareket ettirmemeli..
bir yerde; sutle smooth hale getirilmis maya karisimina bi cimdik tuz atarsak eksimeyi onleriz diye okumustum.dogru mu bilmiyorum..ayni yerde bi tutam sekerin de mayalanmaya faydasi olacagi yaziyordu onu da denemedim..
baska bir yerde de sutu bolca kaynatip ozlestirmekle sert yogurtlar yapilacagi yaziyordu. ama o zamanda sutteki faydali bakteriler yokoluyor..o yuzden tavsiye etmiyorum.
ben bir de yogurdu biraz bolca mayalayip temiz bir bez kesede suzduruyorum,iyice suzulmesi buzdolabinda bir iki gun suruyor..ama butun eksi suyu gidip kaymak tadinda tas gibi suzme yogurtlar elde ediyorum..uzun sure bozulmuyor..yogurt boyle her sekilde daha lezzetli oluyor..hele corbasi, ayrani, cacigi...krem peynir yerine ekmege surulebiliyor..vs.
suzulen yogurt suyunun bobrek tasini erittigini biliyorum. icebilirsek o da israf olmamis olur..
ve bir tip daha..dort bes saat beklendigi halde tutmayan yogurtlari sicak su dolu genisce bir kabin icine ya da hafif isitilmis firina koyarak mayalanmalarini saglayabiliriz..
sutteki bazi bakteriler, bazen yogurdun sunmesine ve sumuksu bi kivam almasina neden oluyor..basarisiz olan ve o sekilde tuketemeyeceginizi dusundugunuz yogurtlari suzdururseniz, tum hatalar kapanacaktir..

x