Thursday, 17 November 2011

Karalahana Corbasi


Karadenizliler'in meshur kara lahanasi: Kara lahana (Brassica oleracea Acephala), turpgillerden (Brassicaceae), geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, kış sebzesi olarak yetiştirilen ve yaprakları koyu yeşil olan bir lahana çeşididir. Doğu Karadeniz ( Trabzon, Rize, Artvin) halkının temel besin maddesidir. Yaz-kış yenilen bu sebzenin adı Eski Yunanca'daki lahana "yenilebilen sebze" [1] kelimesinden gelmekte ve bölgede pancar, kelem, pezük, lu (Lazca), şaviphali (Gürcüce)[2] olarak da adlandırılmaktadır.

Gecen gunlerde, hayatimda ilk kez yaptim ve yedim. Buralarda "kale" diye geciyor.

Once bir tencerede, az suyla 15-20 dakika kadar hasladim. Diger yandan sogani, sarimsagi, havucu, kereviz sapini, cok cok az zencefili salca ile kavurdum. Biraz pirinc ve bulgurla lahanalara karistirdim. Tuz, biraz toz sebze kurusu ekledim..

Sicak sicak, ustune bol aci pul biberle nefis oldu :) Ertesi gune kalanin, icindeki bulgur ve pirinc sebebiyle suyu cekilmisti, onu da sarimsakli yogurtla karistirdim :))

Taviye ederim :)

5 comments:

Rüzgar'ın annesi said...

Başlığı görünce hemen atladım. Oralarda bulabilir misin bilmiyorum ama yarma da koymalı içine. Asıl lezzetini o verir.
Yarma: Kırık kuru mısır parçacıkları. Ya da kalın öğütülmüş kuru mısır diyebiliriz.

Ohh afiyet olsun. MK'da yedi mi??

Anne ve Bebisi said...

Turk marketlerinde bulabilirim sanirim :)) Tesekkur ederim tavsiye icin, deneyecegim :))

MK da yedi evet :))

a_y_s_e said...

arastirmaci gazeteci olarak hemencecik birsey soyleyiverim: kale ve collard greens ayni familyadan. ama asil karalahana (sekil itibariyle) collard greens (gittim istanbul'da semt pazarindakilere sordum collard green gosterdiler lahana icin). Turkiye'de malesef kale yok. Bu memlekette yasaya yasaya staple foodlarimdan biri oldu kendisi...
operim.

Semi`nin Mutlu Elleri said...

Karadenizli olarak çok severim ama denemişliğim yoktur.
Soğuk günlerde ne iyi gider, afiyet olsun:)

Berceste said...

Eline saglik... Organik kutu alan bir arkadaslarim tam da bu sebzelerle ne yapilir diye sormustu, simdi linki gonderecegim :) Karalahana corbasinin icine Karadenizli bir hanim isirgan da koydugunu soylemisti. Ingiltere'de yer gok isirgan otu :) Ama eldivensiz degme elbet :P

x