Wednesday, 22 December 2010

Xmas Holiday

Hayat durmus vaziyette Ingiltere'de. Ucaklar, trenler, otobusler calismiyor. Normalde pazar gunu donecek olan arkadasimizin ucusu iptal olmustu. Bileti yeniden saliya almisti, o da iptal oldu. Hala Turkiye'de, donemedi.. Gunlerdir havaalanlarinda mahsur durumda, multeci misali bekleyen yolcular var. Insanlar 1 yil boyunca noel tatilini bekliyorlar ve bu sene su ana kadar cok kisi yollarda perisan oldu.

Hic olmazsa evimizde, sicakta mahsur kaldigimiz icin sukretmeliyiz bizler... yollarda perisan olanlar icin de dua etmeli..

Zorunlu bir noel tatili yasiyoruz ailecek. Esim ocak'a kadar evde, MK'nin okulu kapali, ben zaten elektrikleri iflas etmis isyeri yuzunden evden calisiyorum. Ev insani degilimdir ama evde olmak da guzel :)

Alisveris yaptik dun; esim nutella alirken ben; pirasa, kirmizi lahana, bell peppers (cok iri, kirmizi-sari-yesil renkli dolmalik biberlerden), kereviz sapi, kirmizi turp, taze zencefil aldim :) Sekeri hayatimdan cikarma operasyonu guzel devam ediyor-mus; nutella bile yiyemez oldugumu anlayinca, farkina vardim :) Uzun sure "az seker" tuketince, sekerli gidalarin tadi bir garip geliyor insana.

Pirasayla aram hic bir zaman iyi olmamisti. Buyurken, "onune ne konulursa yiyeceksin" ve "sevemesen de senede 2 kere yemen gerekiyor herseyden" felsefesi hakimdi bizim yemek soframizda. Pirasa ve taze bakla, disiplinli anne-babama ragmen yiyemedigim sebzelerdi. Asla pes etmeyen annem, bu yemekler oldugunda bana makarna yapardi :)

Babam yiyebilmem icin zeytinyagli pirasa yemeginin ustune bir seferinde yogurt, digerinde seker bile eklemisti :) Ortaokul yillarimdi.. Ve en son sekerlisini de denedikten sonra, kendisiyle iliskimi kesmistim :)

Yas 25'i gecince, "hmm.. babam bazi konularda hakliymis aslinda" donemine gelince; "sevmesem de, senede 1-2 kere yemeliyim" demeye basladim ve kendisiyle barismak icin cok caba harcadim.. Olmadi, olmadi, olmadi... "Pirasa, yenmek icin yaratilmis bir sebze degil, o oyle, oylesine.. topraktan cikan bi bitki, ne demeye yiyorsunuz bunu yahuu!" cemkirme donemime geri dondum.

Taaa..kii.. Meral'in pirasali arnavut boregini yiyene kadar :) Ilk yedigimde anlamamistim bile pirasali oldugunu, o kadar basariliydi :) Ancak ben tembel bir insanim, malum. Kim acacak hamur falan simdi.. Meral yapinca yemek suretiyle, senede 1-2 seferlik gidami almaya devam ettim :)

Gecenlerde arkadasim Sema'da, ne oldugunu bilmeden karmaca'yi denedim ve hamm hummpp.. mmm.. yam yam.. cok guzelmis, bu ne yahu? diye sorunca, yedigim seyin 1 kg pirasa oldugunu ogrendim :)) 1 kg pirasa ve ben :)) Bu yazdiklarimi okuyunca babacigimin gozleri yasaracak :))

Bu aksam 3. kez yaptim, ilk ikisi basarisiz olmustu ama pirasa askina pes etmedim ve bu aksam basariya ulastim :)) Ne yaptigimi bilmeyen esim; amma sogan koktu, saglikli bir seyler yapiyor olmalisin! diye dalga gecmisti benimle ama firindan cikinca "saglikli seyi" pek begendi :) Bakalim yarin sabah MK efendi nasil bulacak karmaca'yi :) Hay Allah razi olsun Sibel, ne sevaba girdin, bi bilsen :)

Yine basimin pek hos olmadigi bir sebzeyi daha hayatima katma cabasindayim.. kereviz saplari! Humusa, cemene banarak yerim dusuncesiyle aldim. Bu aksam oturdum bir kismini ince uzun dogradim. Humusa ve cemene banarak yedim :P Ama cIk, zoraki, yemis olmak icin yerim ancak bu sekilde.

Biraz tarif aradim internette. Corbasi meshur, belki sogan+patates+mercimekle birlikte corba yaparim birazinin. Birazini firinda kozlesem mi? Ustune yogurt doksem? Pisme suresi ne kadardir? Pilava katsam? Piser mi pilavla? Lezzetli tarifi olan? :))

Kirmizi lahana ve kirmizi turplar salata olacaklar.. Kocaamaan, kafam kadar dolmalik biberler belki gercekten dolma olurlar :) Ya da kocaya devredecegim, stir fry yapacak. Evin muhafazakar, klasik, Turk yemekleri benden; antin-kuntin, entel-dantel, fuzyooon yemekleri kocadan :P Halbuki klasik olan o, entel dantel olan ben :P

Zencefili pek sevmem. Zaten hayatimda zencefili de Londra'da tanidim. Hele de tazesini! Zencefilli kurabiyeseverler, nasssi yiyorsunuz o kurabiyeleri yaahuu? :) Oksuruyorum su ara, gecen hafta oturdugum yerde hasta oldum, geriye oksuruk kaldi yadigar.. Taze zencefili rendeleleyip az limon dilimiyle suda kaynattim, icine de bal karistirim.. Bugun biraz degisiklik hissetttim :) Bu aksam yine denedim, bakalim yarin nasil olacak?

Kazayla cok alinmis sutler ziyan olmasin diye, bir de sutlac yaptim. MK ve babasi bayiliyorlar. Her sutlac yapisimda rahmetli anneannem aklima gelir. Sutlac=anneannem'dir benim icin. Ben seviyorum diye, universite tatillerimde hep hazir ederdi eve gelisimde.. O nasil yapardi, hic ogrenemedim, heveslenmedim bile. Ah simdiki kafam olsa.. Onunkiler gibi guzel olmuyor tabi benimkiler...

Direksiyon dersleri devam ediyor. Su son iki gunde, buzlu yollarda da deneyim kazandigim icin memnunum :)) Ancak hala sinav gecme seviyesine gelemedim :( Haftaya, gercek sinav oluyormusum gibi 1 saat boyunca sinava tabi tutacak beni hoca. Ikimiz de gecmemi beklemiyoruz :P Ancak en cok hangi noktalarda hata yapiyorum, onlari gormeyi umuyoruz ki onlara yogunlasalim. En buyuk problemim, forward planning...

Daha fotografindan, tuttugunu koparan, guclu bir kadin oldugu belli oluyordu: Nira'nin super babaannesi. Boyle guclu kuvvetli, hayata karsi dimdik durabilmis, oturdugu yerde miy miy miy sikayet edip durmak yerine, ayaga kalkip savasmis kadinlari cok seviyorum. Gormesem de, tanisamasam da.. cok seviyorum. Ve ornek aliyorum... Sen cok yasa, Senorita Mercedes :)

17 comments:

New York'tan said...

Ingiltere'deki hava durumunu haberlerden izliyoruz cok kotu ya ucuslarin iptal olmasi ozellikle, gorumcemler cuma gunu gidecekler nisana ama nasil gidecekler bilmiyorum.

Ben sebzeciyimdir cok severim, esime de zorla sevdirdim :) kereviz sapini bende corbaya koyuyorum genelde, pirasa yenmez mi Esra, bol havuclu, azicik pirincli, birazcik seker ve limonla, bak canim cekti simdi :)

Zencefili ben de burada kullandim, bazen tavuk yemeklerine cok az ekliyorum, biz genelde oksuruyorsak balla karistirip ilac niyetine kullaniyoruz Ahrar'a bile veriyorum sulandirip :)

Biz cuma gunu noel tatiline basliyoruz bakalim nasil gececek 11 gun :)

Deli Anne said...

Avrupa dağılmış diyorlardı haberlerde, Allah kolaylık versin. o

3 renk biberin adını da öğrenmiş oldum sayende.. ayrıca sebzeyle mücadelene hayran kaldım, ben hiç düşünmedim üstlerinde bu denli.. biraz da eşimin ve ailesinin sebzeye aşırı düşkünlüklerine tepkimd bu. zencefili de iyi oldu duyduğum, şeyma da yazmış, aklımda olsun..

antin kuntin-e de çok güldüm.. halbuki entel olan sen dii mi:)

MK'yı da öperim çok tatlı.. scooterın üstünde bob the builder var ya Selim uzun yıllar -aaaabdibildir-dedi ona anı anımsadım:)

Anonymous said...

merhaba,
ben de onun sapi bunun copu deyip yillarca sebzeden uzak kalmis biriy-dim. artik hemen hemen butun sebzeleri cok severek yiyor ve yemedigim zamanlara hayret ediyorum.
kerevizin sapini,bolonez sos yaparken,robottan incecik olacak sekilde gecirip sosa katabilirsin pisirme esnasinda. ama onceden mutlaka yuzeyindeki kilciklari bir bicak ya da su patates vb soymak icin kullanilan aletle temizle. cig olarak,gorgonzola ya da fransizlarin benzer rokfor(yazilisi boyle degil) kuflu peyniriyle yemeyi dene ya da herhangi sevdigim,yumusak bir peynirle inana cok guzel oluyor. sonra ben ,haslanmis kurufasulye ile domates,salatalik taze sogan ve kereviz saplarini halka halka dograyip yapiyorum,cok lezzetli oluyor.baktin hic birini sevmiyorsun en azindan,tavuk haslarken havuc,sogan,karanfil,karabiber taneleriyle birlikte bir kac da kereviz sapi atarsan tavuga lezzetini katar.
zencefil icinse,bloglardan birinde sicak cikolata tarifi vardi,orda sicak cikolataya tazesini degil ama kurusundan bir cay kasigi kadar ekliyordu,cok cok guzel bir lezzet katiyor,tavsiye ederim.
sevgiler,deniz

Göçebe said...

Eşim de senin gibi pırasayı hiç sevmiyor.Ben de pırasayı kullanarak sebzeli noodle yapıyorum. Bunu çok severek yiyor.

Bu arada Roma'da da küçük dolmalık biberlerden yok ne yazık ki. Ben de bugün bell peppers lardan dolma yapmayı denedim. Çok büyük oldukları için dilimleyip, yoğurtla birlikte servis ettim. Muhteşem oldular!

Kremali'nin annesi said...

Zencefili coook uzun yillar once universitede ayni odayi paylastigim Cinli arkadastan ogrendigim cok basit bir tarifle sevdirmeyi deneyeyim o zaman:)

Cin usulu, zencefilli, soya soslu tavuk

Malzemeler:

6 tavuk budu (ama sadece legs kismi ona gore)
1 adet orta (ya da 2 adet kucuk) boy kuru sogan
Low sodium soya sos (damak zevkine gore 4 ile 6 tablespoon arasinda degisebilir miktari)
Siviyag (ben genelde aycicek ya da canola kullaniyorum)
Kabugu soyulup rendelenmis 1-2 teaspoon dolusu taze zencefil (madem beginneriz zencefil konusunda bence ilk denemede sadece 1 teaspoon koy bence:)

Tavuklari hasla, suyunu baska bir yemekte (mesela corba veya pilav) kullanmak uzere ayir.
Soganlari yemeklik dogra
Tavuklarin hepsini pisirebilecek kadar buyuk bir tavaya 5 yemek kasigi kadar siviyagi koy ve isit. Soganlari ekle ve hafif sotele, zencefili ekle, yine hafif sotele, soya sosun yarisini koy biraz karistir.
En son tavuklari ekle. Iyice karistir ve kalan soya sosu guzelce uzerlerine gezdir. Kizarmasinlar ama iyice pissinler, yagi ve sosu iyice ceksinler, o zaman ocagi kapatip servise hazirla. Yaninda pirinc pilaviyla harika oluyor Esracim. Afiyet, bal, seker olsun hepinize.

PS: Ben tarifi ortaya verdim, artik sen mi yaparsin yoksa eniste mi orasina siz karar verin gayri :P

Evren said...

Ben de pirasali borek diyecektim :) Tuz ve karabiberle zeytinyaginda kavurup sariyorum ucgen yufkalara (Turk marketten hazir aliyorum) yoksa dedigin gibi kim ugrasacak yufka acmayla. Yalniz hazir olanlar biraz kazik kivaminda oldugu icin yogurt ve zeytinyagi suruyorum onune arkasina, yumusak oluyor ve yavru silip supuruyor ki kendisine yemek yedirmenin diger adi eziyettir genellikle :)

ycurl said...

Bir pirasa sevmeyen olarak yazina cok guldum. Sibel'in tarifini denemedim ama ben de misir unlu pirasali tuzlu keki cok severek yiyorum. Klasik tuzlu kek tarifine sotelenmis pirasa ve beyaz peynir katiyorsun. Bir de pirasayi kabak corbasi yaptigim zaman yiyebiliyorum. Butter nut squash adindaki kabak firina atiliyor. Bir yanda pirasayi yagda soteliyorsun. Firinlanmis kabaklar, tavuk suyu sonra blenderdan gecirince guzel oluyor tavsiye ederim :)
Kereviz sapini da Amerika'ya gelince tanimistim. Burada bilumum dip sos icine batirip yiyorlar ama ben yiyemiyorum. Onu da etli yemek yaptigim zaman patates, havuc gibi dograyip yemege atiyorum lezzetli oluyor.
Zencefil (taze ya da toz), bal ve limon kesinlikle oksuruge birebir. Zencefilli kurabiyesever olarak belki dogru zencefilli kurabiye tatmadigin sonucuna vardim :))

Ayşe said...

pirasa icin portakal agacinda pirasali borek falan gibi bi adi olan bi tarif var.

ozetle yagda soganla cevirip yumusatiyor, icine beyaz peynir kivaminda bir peynir ile karistirilmis ve cirpilmis 3-4 yumurta ekleyip borcama koyuyor, yimirtalar pisinceye kadar firinliyorsun. yogurtla, lavas arasi, ekmek ustu guzel oloooor.

Taze Anne said...

Kerevizi ben hic yemezdim, kokusu bile sinirimi bomaya yeterdi, burada ranch sosa bandirip yiyorlar, fena da degil ben bile yiyorum.
Sizin orada pirasa nasil bilmem ama buradakiler cok kalin ve sert hic gercek pirasa havasinda degiller. Bence yeme aliskanligina devam et, hamileyken bendede gestational diabet oldu, sekeri bir anda birakmistim. Ne guzeldi. Simdi kahveme degil seker sut bile dokemiyorum, tadi bi acayip geliyor.

Burcu said...

Benim de ayni sekilde pirasanin her turlu yemegi ile pek aram iyi degildi :) Ama bizimkiler de boregini yapar pirasanin, bir tek onda severdim pirasayi.
Nehir'e yedirelim diye ala ala biz de alistik artik cok seviyoruz. Hatta gecende evde bir sap pirasa kalmisti, onu da kullanayim diye tarif ararken ayni kaymacana tarifini gormustum de cok pirasa varmis diye yapmamistim. Tarife bakinca sasirdim, bunu sanki ben bir yerden hatirliyorum dedim kendi kendime :)
Kereviz sapiyla gecende ben su tarifi yaptim, sahane oldu. Tavugu elimine edip sadece sebze kismini da yapabilirsin cok hos oluyor gercekten de.

http://www.bbcgoodfood.com/recipes/845636/roast-chicken-with-braised-celery-hearts

arzu said...

Esracim,dun ve bugun tshirt ustune giydigim ceketle terledim,o kadar sicak burda havalar ve hic bitsin istemiyorum,kisi sevmiyorum:(((

Pirasa hususunda haklisin, bak ben ne yapiyorum; pirasali patates boregi, pirasalari ince ince dograyip sogan gibi kavuruyorum haslanmis patatesleri rendeleyip,ister tespiye kat kat dizilen bicimde bir borek ister gul boregi seklinde borekler yapiyorum. Aslinda mayali hamurdanda bisiler yapiyorum pirasali:)Iste boyle yiyorum bende pirasayi:))

Buarada biberlerden dolma yapip,sogudukdan sonra enlemesine uce dorde bolersen cicek cicek renkli dolmalarin oluyor,pek estetik:)

Buarada zencefil ust solunum yollariyla oksuruge birebir! Bir arkadasim tavsiye etmistim sagolsun, o gun bugundur,ne zaman hasta olacagimi hissetsem hemen zencefil kaynatiyorum...buarada gecmis olsun,acil sifalar,MK harika:)opuyorum..

yaseminnn said...

Sevgili Annevebebisi:)
dün yazınızı okudum ve hemen eve gidince karmacayı denedim sonuç:süper!!!
Aslında pırasayı severim ama bu hali de çok güzelmiş.Kızım da yedi bu sayede.Sanırım bu kışın favori ikramı bu olacak bizim evde. Teşekkürler, sevgiler...

bebekli said...

selamlar,blogunuzu portakal ağacından gördüm geldim ve çok sevdim.kerevizi söyle deneyin derim ama bir sorum olacak önce oralarda kerevizin kendisi yok mu siz sapıyla yetiniyorsunuz ?? sanırım sapından da olur bu tarıf: kerevizin kabuğunu soyup çiğ olarak rendeliyorsunuz karamasın diye biraz limon sıkıyorsunuz sarmısaklı yoğurtla karıştırıp özellikle et yemeklrinin yanında afiyetle yiyorsunuz. cidden deneyin derim çok güzel oluyor

sirâr said...

Esracım, yazar mısın bilmem ama emzirme reformu mimi yolladım sana. İngiltere ile kıyaslama imkanı da olur hem. Sevgiler...

Betül said...

Dünyada uyumayan bir bebege sahip olan bir ben degilmisim demekki :)) Tesadufler eseri ulastim sayfana, o kadar mutluyum ki yazdiklarini okumaktan. Minigim izin verdikce laptopun basina geçiyorum hemen :)

Email adresin varmii ? Yazmak ve sormak istedigim o kadar çok sey var ki, tabii eger musaitsen, izin verirsen :))

Berceste said...

Praaasaaa yenmez mi be yavvvvv! Te be piiiiraaaasaaaa! Ben lazanya yapiyordum pirasali sizin illerde iken! Kerevizle yildizim barismaz benim de ama Ingiltere'deki sap ot olanini sevdim. Onun fotografini koy bence, Turkiye'dekiler bilemezler, Ege bolgesinde varmis ama baska yerlerde yok o sekilde. Kok kerevizin sapi ile karismasin! Aslinda aynilar galiba da, tur farki sankim, arastirmak lazim! Bak sana bir de tarif ;-) Bizim Heike'den http://berceste.blogspot.com/2006/08/heike-salatas-salata-ye-13.html
Bir de sarimsakli yogurtlu salatasini yiyebiliyorum celeriac'in. Kok olaninin yani. Ama limonlu suda epeyce bekleyip kokusunu atmasi gerekiyor uzerinden!
Ehliyet sinavinda bol sans :)

GULÇİN ÇAKIR said...

ay ben bu postu kaçırmışım daha yeni okudum. Baktımda dün bilmeden karmacaya çok benzer birşey yapmışım dün ve afiyetle yemişim. benimkinin adı tortilla de puerros( pırasa tortillası) bi ara tarifini yazarım.

x