Monday, 5 April 2010

Bebek Yemeği


Bir kaç yıl önce, bebeği olan bir arkadaşımızı hastanede ziyaret ettikten sonra, bebeği ve annesini hastanede bırakmış, babayı alıp evlerine gitmiştik. Bebeğin babası, eşim ve bir arkadaşımız daha mutfağa girmiş, soslu makarna ve domates salatasından mürekkip bir akşam yemeği hazırlamışlardı.

Aman allahım! Ne makarna, ne salataydı...

Makarna, bildiğimiz salçalı, soslu makarna idi. Salatanın içinden de, domateslerin sapları, yaprakları çıkıyordu ancak hayatımda yediğim en lezzetli yemeklerden birisiydi.

Bir kaç hafta önce, doğum yapan başka bir arkadaşımızı ziyarete gittik. Bebeğin babası bize mükemmel bir sofra kurmuştu. Çorba, bildiğimiz salçasız, sade mercimek çorbasıydı. Ama ne çorbaydı :))

Ana yemek ise; normalde, sırf vitamininden mahrum kalmayayım diye ancak salataya çiğ çiğ doğrayarak yiyebildiğim brüksel lahanalarını içeriyordu. Ve ben o lahanaları hmmm... oyy.. offf.. ham... humm.. hayatımda yediğim en lezzetli yemek, ne koydunuz siz bunun içine diye diye... lüp lüp yuttum :))

Bilemiyorum... Bebek Yemeği adını taktığım bu yemeklerin lezzet hikmeti yeni doğmuş bebeklerde mi, gelirken lezzet, bereket getiriyorlar? Yoksa yemekleri yapan babalarda mı, kızlarının şerefine marifetlerini döktürüyorlar? :))

Şimdilerde yine minik bir kızımız dünyaya geldi, henüz onun yemeğini yiyemedik :)) Çok lezzetli olacağından emin olduğum için, o günü iple çekiyorum :)

Gelelim brüksel lahanalı bebek yemeğimizin tarifine:

Bir miktar yağda, istediğiniz kadar arpacık soğanı, istediğiniz kadar havuçla, 5-10 dakika kadar soteliyorsunuz. Havuçları yarım parmak büyüklüğünde doğrarsanız görüntü açısından güzel olur, yoksa benimkiler gibi ortalıkta görünmezler :)

Daha sonra, istediğiniz kadar brüksel lahanasını, yine istediğiniz kadar patatesle soğan ve havuca ekliyorsunuz. Patatesleri de yine görüntü açısından soğanla lahanın boyutlarında doğramanızda fayda var :)

Bi 5-10 dakika da onları topluca kavuruyorsunuz.

Tuz, karabiber ve istediğiniz diğer baharatları da ekliyorsunuz.

1 çay bardağı kadar soğuk su ekliyor ve kapağını kapatıyorsunuz.

Kısık ya da orta ateşte, lahanalar yumuşayana kadar pişiriyorsunuz.

Ben dün akşam ikinci kez yaptığım bu yemeğe, biraz da mantar ekledim. Çeşitlemelere açık bir yemek, keyfinize ve kafanıza göre takılın :))

Annelerin Dünyası.

15 comments:

firdevs said...

esim yok . bu gece yalnizim . yalniz oldugumdan uyku tutmadi . saat ilerledikce daha cok acikiyor insan :) bir kase misir gevregi yedim , ama benim canim yemek yemek istiyor :))) yarin oglene bu tarifi mtlaka deneyecegim :)

hayal said...

inan ki aslinda bruksel lahanasini hic sevmem.. ama ne kadar da lezzetli gorundu yahu :) artik fotografi ceken ellerin mi hikmeti bilemedim :))

Anne ve Bebisi said...

Firdevsicigim, sekerim :P Afiyet, bal, seker olsun :)

Hayal :)) Inan ki ben de hiicccc ama hicc sevmem ama bu yemegin icinde bir lezzetli ki bu lahanalar, parmaklarini yersin :)) Bir sans ver derim :) Hep yapimi da cok kolay :)

Kremali'nin annesi said...

Esracim, benim tecrubelerim de ayni yonde: gelen ya da gelmekte olan bebegin kerameti bence. Siradan bir pirasa ya da omletin nasil da lezzetli olabilecegini ben de boyle anlarda ogrenmistim.

Tabii bir de dosttan ote kardes dayanismasi oyle bir zirve yapiyor ki o anlarda, ne yesen muhtesem lezzetli geliyor insana.

Minikler geldikleri evlere huzur, bereket getirsin ve saglikla buyusun insaallah.

Esra Solomon said...

Adas sen ne yapmissin yahu! Bruksel lahanasina ailecek bayiliriz, resimde ki yemek harika gorunuyor:) Yahu bugun hastalarin yemekelerine bile sulaniyordum, az once kaburga dolmasi postu simdi bu! Ben bugunbirkac kilo alirm kesin:)

Açalya said...

rengarenk gorunuyordu blog roll`da, tiklamadan edemedim. Boyle sebze yemeklerini sevmem, yemegin icindeki sebzeyi yumusak ve baska seylere karismis severim ama yine de bu kadar ovdugune gore deneyeyim bari. Bruksel lahanasini hic kofteli, salcali, soganli falan firinda yaptin mi? kofteleri once kizartiyorsun tabi. Lahanalari da soteleyip koyarsan daha yumusak oluyor. Onu da ben tavsiye edeyim sana.

TUANA BERRA' nin annecigi ... said...

kac ugndur dolapda bekliyor lahanalar nasil yapsam diye????
Hemen yarin deniycem ins...

TUANA BERRA' nin annecigi ... said...

Bide Acalya' nin yazdigi tarifi bi kac sene once yapmistim ,gercekten cok guzel oluyor.

OZY said...

Hımm sabah sabah iştahımı açtın Esracıım, zaten yeterince açık:PP

tuguna said...

cafe fernando'da muhtesem bir bruksel lahanasi tarifi var, kremali filan. o benim favorim hem de cok basit, onu da denemeni tavsiye ederim. senin tarifini de deneyecegim, sevdim.

Anonymous said...

selamlar Esra Hanım, kızım yakında 6 aylık olacak. Katı gıdalar hakkındaki tavsiye ve yazılarınıza nasıl ulaşabilirim. Teşekkürler
Zehra

pelince said...

Bazen başkasının elinden yemek yemek çok daha lezzetli oluyor sanırım.. birde bu durum o anlık açlık durumuna da bağlı ... ama sana gelen yorumlar beni daha çok acıktırdı.. herkes başka başka tarif vermiş.. ayy gözlerimi kapatıyorum hemen ..

kaçıyorum...

Benden Bizden said...

Off ne yemekti ama, gerci kojo gelemedi diye cok uzuldum ama hala tadi damagimda yemeklerin! Bir de salatadaki nane olayini cok sevmistim ben :)

sema said...

Esra'cim, afiyet olsun sekerim:)
resmi olarak lohusa da degilim artik ama yazin nedense dokunakli geldi bana:) Yalniz canim sarimsaklari unutmussun sen:) Azicik da tereyagi koyuyoruz biz gercekten degisik bir tat veriyor. Gene bekleriz canim:)

Berceste said...

Iceland'de Christmas'da kestaneli buruksel lahanalari oluyor ya, onlari bu sekilde pisiriyordum ve bayiliyordum! Nefis...

x