Monday, 7 September 2009

Kışlık Domates Konservesi

Bugün bizim eve sonbahar geldi...

MK uyanınca koştura koştura alışveriş merkezine gittim. Sık sık tembel olduğumdan dem vurunca, sen kafaya bir şeyi koymayagör der Meral :) O zaman hiç üşenmezsin :)

4-5 dükkan dolaştıktan sonra hiç beklemediğim bir yerde buldum. Ve gayet acemice, gittim en küçük boy (334 ml kadarlık, yarım litrelik bile değil yani) , üstelik de sadece 2 tane aldım! Elimde var belki 3-4 kilo domates! Bir bilen görseydi halimi, amma gülerdi :)

Böyle böyle ilerleteceğiz bu işi :)

pratikanne'nin yazdığı yöntemle domateslerin kabuklarını çabucak soydum. Önce altlarına ve üstlerine bıçakla ( + ) işareti çizdim ve kaynamış suya attım. 1-2 dakika sonra aldım buzlu suya attım. Ve kabuklar kendiliğinden ayrılıverdiler.


Kabukları atmadım, yine sağolsun, varolsun, pratikanne'nin tavsiyesiyle fırın tepsisine dizdim, fırını 100 dereceye getirdim ve tepsiyi fırına attım.


Soyduğum domatesleri rendeledim. Robotum bozuldu ama çalışıyor olsaydı da yine rendelemeyi tercih ederdim. Romantik ve duygusal :) bir arkadaşım, kek yaparken mikser yerine elle çırpmanın keke daha çok lezzet kattığına inanır :) Eskiden bu sözüyle dalga geçer, gülerdim; artık aynı fikirdeyim :) Bu durumun, onun bu sözü söylerkenki yaşına gelmiş olmamla bir alakası var mı bilemiyorum :)

Sıcak yüzünden yumuşamış domatesleri rendelemek hiç zor olmadı, hatta bir kısmını elimle bile mıncıklamam yeterli oldu.


Biraz tuz, biraz şekerle kaynattım. Kaynamaya başlayınca 15 dakika yüksek ısıda kaynamaya bıraktım.


Birazını kendim için acı biberli yaptım :)


Bugün aldığım konserve kavanozlarını önceden yıkayıp kurumaya bırakmıştım..
Bu kavanozlarda konserve hazırlığı için şu siteden yardım aldım: Le parfait jars.


Yalnız daha rendelerken, hatta ondan da önce, akşamüzeri yemek yaparken yemeğe rendelediğim 3 domatesten, aldığım 2 küçük kavanozun, koca bir poşet domatese yetmeyeceğini düşünmeye başlamıştım.

O panikle, tutarsa tutar kısmet, diyerek dolaplarda bulduğum, kendi başka, kapağı başka kavanozları hazırlamaya başladım. Kapaklarını kaynattım...


Garanti olsun diye kavanozları da kaynatmaya başladım :)


Kendim için ayırdığım biberli domates, nasıl bir göz kararı tutturduysam, küçük kavanozlardan bir tanesine tam geldi :) Üzerine biraz da zeytinyağı gezdirdim.


Güzelce kapağını kapattım...


Evde bulduğum diğer 2 kavanozun birisini doldurdum, iki parmak kadar boşluk kaldı, kaynar sudan çıkardığım kapağını sıkı sıkı kapattım ve ters çevirip mutfakta kuytu bir köşeye koydum.

Diğer kavanozun ise yarısından biraz fazlası doldu. Sanırım tam dolmayan kavanozların işi biraz sakat. Bakalım bekleyip görelim. Kavanozları ters çevirdikten 2 saat sonra kadar, otururken mutfaktan 'tok' diye bir ses geldi. Bizim kavanozlarla bir alakası olabilir mi acaba? Yarın değil, bir sonraki gün kontrol edeceğim..

Diğer 2 kavanozu, yani bugün satın aldığım, buralıların konserve kavanozlarını, ağızlarına lastiklerini geçirip güzelce kapattım. Düdüklü tencerenin dibine temiz bir el bezi serip, üzerine sıcak su koyup kaynattım. Kaynamaya başlayınca kavanozları içine yerleştirdim, düdüklünün kapağını kapattım. İçindeki havası çıkmaya başlayınca tam 5 dakika bekleyip (5 dakika olması önemli) düdüklüyü kapattım. Hiç ellemeden soğumasını ve kapağının açılmasını bekledim.

Daha kavanozları düdüklüye ilk yerleştirirken zeytinyağlı olandan zeytinyağı sızmıştı suya. Ya kapağını iyi kapatamadım, ya da bilmiyorum artık. Yalnız çatlama vs yok, düdüklüyü açınca da sadece suyun yüzeyinde zeytinyağı parçalarının yüzdüğünü gördüm. Onların tutup tumadıklarının testi yarın, kilitlerini açacağım, kapakların kesinlikle açılmıyor olmaları lazım.


100 derecede fırına attığım domates kabukları 2 saat sonra 'yanmadan' kurumuşlardı. Kavanoza koyup üzerine sızma zeytinyağı bastım. Onların fotosu yarına...

Akşamları fotoğraf çekmekten hoşlanmıyorum, yetersiz ışık yüzünden flu çıkan fotoğraflara gıcık oluyorum :) Zaten biraz da bu yüzden daha iyi bir makina almak istiyorum. Az ışıkta net fotoğraf çekebilmek için.

Fotoğraf makinası almak isteyen arkadaş için bilgiler de yarına ya da öbür güne..

Şimdi hep birlikte, Konserveler tutar inşalllaaaahhh, amiiiinnn :)))

16 comments:

Petunya said...

amin :)

NAZ'LI HAYAT said...

YALNIZ AĞZIM BEŞ KARIŞ AÇIK OKUDUM BU YAZIYII...off süper olmuş yaa..hele o biberliye bayıldım ki ne bayıldım..yA bizim evde bunları yapacak biri yok mu yahuu?? :)

Yazmak iyidir... said...

Off çok heyecanlıı :)

firdevs said...

bana gore hamuru elde yogurunca daha guzel oluyor :) arkadasinin fikrine katiliyorum :) keki kesinlikle cirpiciyla cirpinca daha guzel oluyor :)

mutfaktan gelen " tok " sesi muhtemelen kavanozdan gelmistir :) cunku ben de kucuk ogluma sezbe puresi yapinca ( tabi 2 yil once ) ayni yontemle ama kavanozlari kaynatmadan pureleri sicak sicak kavanoza doldurup ters ceviriyordum . bir muddet sonra "tok" sesi geliyordu :) ahh ahh ne gunlerdi :p

demek sen azimli tembellerdensin :) bir seyi kafana koyunca engel tanimiyorsun :)

aamiinn ! :)

nalan said...

ben daha tembelim. domatesi kabuğuyla birlikte rendeleyip buzdolabı poşetlerine pay edip direk derin dondurucuya koyuyorum. bu yıl yaklaşık 10 kg kadar yaptım. kışın direk dondurucudan alıp kullanıyorum. gerçek domatesler kışın ortasında domatesli pilav yapıyorum:)

tomurcuk said...

Hadi bakalım inşallah çok güzel olur. Esra, peynir de yapsana :) Ben sende o azmi görüyorum. Ben yapmıştım birkaç defa, zor ama güzel oluyor. Yalnız taze süt bulunabilse daha da güzel olur. Bi arkadaşım da kendisi sucuk yapmıştı. Bu bilgilerin kaybolmaması lazım. Kavanozlar çok şirin bu arada.

Güneş Büyüktelli Akay said...

Esra, ben domateslerin kabuğunu soyup robottan geçip poşetleyip direk buzluğa atıyorum.
Bu kadar zahmet niye :))))))
Şaka bir yana da lezzet açısından daha güzel oluyordur sanırım??? kabuklarla ne yapacağını merak ettim. Kabuk soyma yöntemini burcunun sitesinde okumuştum ama uygulayamamıştım mutlaka deneyeceğim.
Afiyetle yersiniz inşallah.
Sevgiler.

Kirpikteki Gözyaşı said...

Esracım ellerine sağlık! Harikasın! Kışa süper şeyler olacak sofrada:))Biz de dün kilolarca domates rendelik ve poşetlere koyduk yemeklik. İyi haftalar! Öptüm kocaman seni ve Memo'yu:)

clementine said...

aminnn canm inşallahh:)

iffetin günlüğü said...

ellerine sağlık...ağız tadıyla yiyin inşallah. ben robotta, kabuklarıyla çektim. ama benim yaptığım kahvaltılık sos..

escet said...

ben de bu sene ilk kez tohumdan domates fidesi yetistirip onlarin domatesini yeme zevkini yasadim. yalniz oyle konserve yapacak kadar cikmadi. sitenin bahcesi + balkonda buyuk saksilarda yetistirdim. kokusu, tadi bir baska oluyor. turkiye'deki arkadaslar pembe domates agi http://www.pembedomates.org/
sayfasindan bilgi alabilirler.

Meral Saatli said...

valla elle yapma mevzuuna fazla katilamayacagim zira benim mikserle cirptigim kekler de cok guzel oluyor:)

insallah tutar arkadasim.bu arada domates kabulari noolcak??

sevgicik said...

amin inş. benim annemde çok yaptı bu domates rendelerinden, hatta o dmatesleri rendeleyip şişeye koyup çiğden o şekilde kaynatıyor, kışın bol bol tüketiyoruz.. sizi zevle takip ediyordum ne zamandır bugune nasip oldu yorum yapmak ..

Şule-Bilge'sMum said...

eline sağlık esra.
valla bir maraşlı olarak bana da o acı biberli çok cazip göründü:)
iffetin günlüğü kahvaltı sosunu nasıl yapıyorsun acaba?ben geçen sene yaptım hep bozuldular.

Cafe Aroma said...

Ellerine sağlık çok iyi iş çıkarmışsın. Ben de vakit bulsam bir pişirmeden tüm tüm atacağım, direk şokladıktan sonra. Şoklanmadan konan sebzelerin vitamini ölüyormuş.

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,性感影片,正妹,聊天室,情色論壇

x