Sunday, 13 September 2009

Ev Yapımı Domates Salçası

Domateslerin önce, daha önce anlattığım şekilde kabuklarını soydum. Hepsini bir tencereye rendeledim.

Çekirdeklerini ve posasını ayırmak için süzgeçten geçirdim.



Koca bir tencere domates çorbası görünümünü alınca kaynatmaya başlattım.

Kaynaya kaynaya dibini buldu ama bir türlü salça kıvamını bulamadı.

Olduğu kadar deyip şişeledim :)

Bundan sonra domatesleri, süzgeçten geçirip kaynatacağım ama salça kıvamını bulmasını beklemeyeceğim. Sosla salça arası, ketçap kıvamındayken şişeleyeceğim. Sulu konserveden daha lezzetli, salçadan da kütlesel ağırlık olarak :) daha fazla olacağını düşünüyorum.

Kahvaltılık sos.

Kahvaltılık sos tarifi ararken aklıma nedense kayınvalidem hiç gelmedi. Oysa daha yüzyüze tanışmamışken, ben ve eşim öğrenci iken, eşimle bana kavanozla bu sostan gönderirdi. Ben de yurtta, odada kızlarla bir oturuşta tüketir kendisine dua ederdim :)

Rendelenmiş domates+biraz salça+rendelenmiş sarımsak+tuz+karabiber+toz kırmızı biber ve yarım çay bardağı çiçek yağı kaynatılır.

Sonra da şişelenir :)

Sırada, tahminimden daha güzel olan domates reçeli ile şu an şekere yatmış, yarın kaynatılmayı bekleyen limon reçeli var :))

Bu arada, doğumgünüm tam 1 ay önce bugündü :)

Tarif veren tüm arkadaşlara çok teşekkürler, yerken sizi anacağım :)))

12 comments:

ruhdagı said...

Domates ve limon reçelinin ayrıntılı tarifini bekliyorum :)
Hiç domates reçeli yemedim :(
(Kendini acındırmayı seven blogger)

Güldem said...

afiyet olsun :)

Ben salçayla uğraşamam ama kahvaltılık sosu deniycem :)onunda ağzına kaynatılmış kapak kapamak gerekiyormu acep:)

Yazmak iyidir... said...

Domates ve ürünleri cildi genç tutar. Heralde seni tanıdığım yaştan daha genç görünmeye başlayacaksın bu gidişle! :D

Kuaybe said...

Geçen ay bugün mü :P
Rezil oldum :)))

O sos var ya, kahvaltılık.. İçine bol da acı biber eklersen, resmen güne bomba gibi başlıyorsun.. Tecrübeyle sabit :))

Hem kışın uzmanlar günde bir-iki minik acı biber yemeyi tavsiye ediyor, kendini rölantiye alan metabolizmayı hızlandırmak için..

iffetin günlüğü said...

çok ince ve titiz çalışıyorsun.domatesin kabuğunu soymana gerek yoktu iri doğrayıp kaynayınca süzgeçten geçirsende kabuklar ayrılırdı zaten..reçellik domatesin cinsinin biraz farklı diye biliyorum.sen normal domatesle mi yaptın.
sos tarifinde ilgimi çekti ben de deniyeyim domatesler bitmeden..

figen said...

bende senden aldığım gazla dün domates ve biber salçasıyla sos yaptım ve tepsilere döküp balkona koydum çok şanslı olduğumdan yağmur dönemine rastladık gerçi yağmur ve sel yok ama güneşte çok az,sularını çekmezlerse tekrar azıcık kaynatıp basıcam kavanozlara!annemin yaptığı salça salça gibi olurdu bende beceremedim sanırım:( reçelleri merakla bekliyorum bir o işe el atmamıştım sayende deneriz:)teşekkürler...

small button nose said...

merhaba
ellerine saglik cok guzel gorunuyolar ve eminim lezzetide bi o kadar guzeldir. ama merak ettim sen bu taladan kac ton domates cikardin:)benimde baslaysim geldi inan

иαℓαи said...

selamlar

ne kadar güzel katkısız bi salçan var :)

@zlem said...

Çekirdeklerini, posasını ayırmanıza gerek yoktu. Annem hiç ayırmaz. Hatta içine yağ biberi ve patlıcan koyarak müthiş lezzetli bir salça çıkarır ortaya.

devrim said...

selam
sahur arası açtım bilgisayarı :)

bende domates yapıyorum 4 yıldır hem de 30 kavanoz.ama senin ki gibi zahmetli değil :)

domatesleri yıkayıp 4'e bölüyorum robotta çektikten sonra tencereye alıp tuz atıyorum ( tuz bakterilerin üremesini engeller) en az yarım saat kaynatıp sıcakken kavanozlara koyup ters çeviriyorum ve 1 gece yerlerinden kıpırdatmıyorum.

oldu sana konserve yani dolaba koymaya gerek :))

bu sene birkaç kavanozda doğrayıp yaptım, menemene doğranmış domates gerekiyor malum.

böylece kışın hiç domates almıyorum.

Narsistanbul said...

merhabalar,
daha yoğun kıvamda olması için suyunu süzmeniz gerekir.
ben iki ayrı şekilde yapıyorum. birincisi domatesleri soyup doğrayıp tuz ve zeytinyağı ekleyerek pişiriyorum ve kavanozlara dolduruyorum. bu kışın yemeklere domates oalrka ekleniyor.
ikincisi de domatesi yıkayıp 4 e bölüyorum 3 gün falan bekletiyorum (hava çok sıcaksa daha az ) sonra suyunu süzüp ekşimiş domatesleri robottan geçiriyorum ki süzgeçten daha rahat geçsin. en son da kaynatıyorum en son tuz ekleyip kavanozluyorum. tavsiye ederim nefis oluyor:)

Defne Kızın Anası said...

merhaba öncelikle ellerinize sağlık

domates salçasını biz odun ateşinde büyük tavada yaparız kilolarca:) tabi 2 3 aileye yetecek kadar. tam 1 günümüzü alıyor. en önemli olay kıvamı olana kadar tavayı ateşten almamak. her sene resimleyip bloga koyacam diyorum kısmet olmuyor.

domatesleri ortadan ikiye bölüp altında odun ateşi olan tavaya koyuyoruz. domatesler iyice yumuşayıncaya kadar pişirip tavadan alıp soğumaya bırakıyoruz sonrasında kevgirden yada bunların köy yerlerinde makineleri mevcut artık geçiriyoruz. çöpünü attıktan sonra çıkan koyu yerini suyuyla birlikte yine aynı büyük tavada odun ateşinde saatlerce hiç bırakmadan karıştırarak koyultuyoruz. iyice salça kıvamını almasına yakın sıvı yağ az şeker ve tuzunu ilave edip ateşten indirip kavanozlara dolduruyor kapağını kapatıp ters çeviriyoruz. yorucu ama lezzetli bir iş.

x