Monday, 14 September 2009

Domates Reçeli

Kabukları soyulan cherry/kiraz domatesleri şekerle birlikte geceden bir tencerede beklemeye aldım. Yarım kilo domatese, yarım kilodan biraz az şeker kullandım. Daha doğrusu 1 nutella bardağı+2 parmak kalınlığında fazladan şeker koydum.


1 gece bekleyen domatesle suyunu saldı.

Ertesi sabah içine çeyrek limonu ince ince dilimledim; 1 çubuk tarçını ve 3 tane karanfili bir bezin içinde domateslere ekledim.

40 dakika kadar düşük-orta arası bir ısıda kaynattım.

Ve.. Kavanozladım :)
Kavanozu da önce 1-2 dakika bir tencerede kaynattım.

Tadı tahminimden çok daha güzel oldu.

Tarif burada: My mom's Recipes...
Tarifin orjinali de buradan: NYTimes

ruhdağı, Limon reçeli de yakında geliyor ammavelakin, benim bir hatam yüzünden acı oldu :( Domatesin sarı kabuğunun altındaki beyaz kısmın acı bir tadı var malum. Ben bunu sonradan hatırladım maalesef :( O beyaz kısımları iyi soyarak deneyebilirsiniz. 1 kavanoz acı limon reçelim var şimdi :(

Güldemcim, kahvaltılık sosu mutlaka dene. Çok güzel oluyor :) İçine, tavada hafif kızarttığın yeşil acı biberlerden de katabilirsin :) Ben kaynatılmış kapak kapatmadım ama garanti olsun, hem kavanozlarını hem kapaklarını önce kaynayan suda 1-2 dakika tut, sterilize olsunlar.

Kadim Dost, aaa bunu bilmiyordum işte :)) Benim caaağğnım domateslerim :)) Duydunuz mu daha doğrusu okudunuz mu arkadaşlar? Domates ve domates ürünleri cildi genç tutarmış :)

Kuaybecim, estağfirullah ya :) Ben o yüzden söylemedim, hani yanlış akılda kalmasın diye :P Yoksa ben doğumgünlerin/m/e hiç önem vermem. O gün pasta yaptıran eşim pastayı benden saklamaya çalışıyorken gördüm, o süprizinin bozulduğunu zannederken ben, aa kime gidiyoruz dedim :) Arabayla meteor yağmuru izlemeye gittiğimiz gün :) Neyse arabaya bindik, aradan epey zaman geçti, laf lafı açtı.. Pastayı, bizim eve yakın bir türk fırını-pastanesi var, 'fırıncı abiler' diyoruz onlara :) İsimleri öyle kaldı. Fırıncı abiler de doğumgününü kutladılar dedi. Ben de dedim, allah allah onlar neden biliyor ki benim doğumgünümü :) Sonra jeton düştü, pastayı onlara, benim doğumgünüm için yaptırmıştı :))) haaaa sen pastayı bana yaptırdııın :=))) tepkimi görmeliydiniz :)))))) Adamcağız süprizinin bozulduğunu zannetmişti başta :)))

Ve evet, bir sonrakini acı biberli yapacağım :))

Sevgili İffet, hocam ben daha acemiyim, yavaş yavaş öğreniyorum sayenizde :) Teşekkürler :)
Kahvaltılık sos süpper oluyor. Domatesler de evet kiraz/cherry domatesle yapılıyor. Ya da plum/erik denilen bir cins var, kirazdan büyük, normal domatesten küçük, oval şekilli. Onunla da olur. Sanırım önemli olan tatlı bir cinsle olması.

Sevgili Figen, olmazsa dediğin gibi kaynatıp kavanozlarsın. Öyle de güzel olur merak etme :) O kadar emek vermişsin, nasıl güzel olmasın :) Şimdiden afiyet olsun :)

Sevgili Gül, 'durduğun kabahat' der babam :)) Domatesi ne kadar çok sevdiğimi herkes öğrenmiştir sanırım şimdiye :) O yüzden bahçenin büyük kısmını domates fideleri kaplıyor. Samadım ama 30 fide olmalı :) 1 tane fide olarak B&Q'dan aldığım domates var, gerisi hep tohumdan kendim yetiştirdiklerim. Fide olarak aldığımın üzerinde bir küçük, bir büyük sadece 2 domates var! Bereketsiz oluyor maalesef. Kesinlikle tohumdan (mümkünse organic) yetiştirmeni tavsiye ederim. Bir de, çiçekleri açmaya başladığında 'organic tomatoe feeder', vitamin verirsen, süper olur :)


Teşekkürler nalan :)

Sevgili özlem, biber+patlıcan ikilisini duydum, daha doğrusu okudum :) Ancak biber ve patlıcan ekmediğim için, satın alıp eklemek istemedim. Seneye inşallah :))) Teşekkürler fikir için.

Sevgili devrim, teşekkürler fikir ve tavsiyeler için :) Yalnız benim robot bozuldu :) Yenisini de daha almadım. Bir de ben küçük el blender'ı ve minik bir doğrama kabı var, onu kullanıyorum. O kadar domatesi neredeyse tek tek çekmem gerekir robottan :) O yüzden sıcak suda bekletip rendelemek daha pratik oluyor.

10 comments:

Güldem said...

amanın bunu da deniycem,bir taşınayım :) yapınca senden ilham eldığımıda ekliycem tabii:)
buarada seni bu senenin domates kraliçesi seçiyorum:) sevgiler

iffetin günlüğü said...

bende bu sene köy domatesinin çekirdeklerini kuruttum.zamanı gelince ekmeyi düşünüyorum.tüyoları senden alırız artık.
reçeli de denemek istiyorum.benim gördüğüm erik domatesten yapılmış demek ki.
bilgi alıverişine bayılıyorum.buraya yazan herkes teşekkürler.

Yazmak iyidir... said...

BBC belgeselinde vardı. Her gün domates yiyenler ya da mutlaka domates de olması gerekmez, günde 1 kaşık salça tüketenlerin cildi güneşe daha dayanıklı oluyormuş. İngilizler üzerinde denenmişti bu, düşün ciltleri ne kadar hassas. Zaten cildi yaşlandıran en önemli etmen de güneş. Domates forevaaaa!!!

ruhdagı said...

Limon reçeli bir şekilde kullanılır di mi?
Ziyan olacağını sanmam. Domates reçeli Memo'nun çok ilgisini çekti cesaret edip denemeye karar verdim :)

nalan said...

hayır, ben buradan nutella bardağı kadar diye yazdığın ölçüye takıldım kaldım. yazma yahu böyle tehlikeli şeyler :)

small button nose said...

cidden hamaratsin recelide yaptin . guzel gorunuyo. su tasinma isimiz hallolsun bende baslicam valla cok ozendim.

Kuaybe said...

:))

Bezen Hindistan said...

astin sen artik. hic domates receli yemedim, guzel gorunuyor. bu recelleri sekersiz yapmanin bir yolu var mi? iclerine konan seker miktari amanin dememe yol aciyor, yapamiyorum bir turlu.
sevgiler

nalan said...

http://sineksekiz.wordpress.com/2009/08/25/sekersiz-recelden-haberdar-olanlar/
sinek sekiz yaptı bunu. yukarıdan ve önceki yazılarından şekersiz reçel yapımı için faydalanabilirsiniz.

nalan said...

http://sineksekiz.wordpress.com/2009/08/15/sekersiz-recelin-sirri-elma-suyu-ve-pekmez/

tarif de tam burada...

x