Tuesday, 21 October 2008


Bu akşam, daha önce bahsettiğim Çin usulü balık ve patatesi yaptım. Biz çoook beğendik. Yurtdışında yaşayıp da, tadsız-tuzsuz okyanus balığından başka pek alternatifi olmayanlara kesinlikle tavsiye ediyorum. Okyanus balığı sağlıksız bir yolla da olsa lezzetleniyor:)

Bazı malzemeleri bulamadım, bazılarını atladım ama enfes oldu. Kendi tarifimi yazıyorum.

Yarım saat öncesinden (20 dakika yeterli) küçük küçük doğranmış 4-5 taze soğan+toz beyaz biber (white pepper)+rendelenmiş küçük bir parça zencefil/ginger ile 400 gr kadar, 2 parmak eninde ve boyunda şeritler halinde kesilmiş Haddock cinsi balığı (atlantik morina balığı imiş türkçesi) harmanlayıp buzdolabına kaldırdım.

Bu esnada..

3 orta boy (sweet potato'yu) tatlı patatesi karabiber ve tuzla harmanladım. Yağlı tepsiye dizip 200 derecede fırına verdim. Yaklaşık 2o dakika içinde hazır oldular.

Patatesleri fırına attıktan hemen sonra balıkları dolaptan çıkardım. Tek tek önce una, sonra 1 adet (tarifte 2 idi) çırpılmış yumurtaya, en son da tuz+beyaz biber ile harmanladığım ekmek kırıntılarına buladım ve kızdırılmış çiçek yağında, wok tavada (derin tavada) 1-2 dakika kızarttım.

Balıkları ve patatesleri sofraya koyunca kendim için bir sos yaptım. Eşim acı yiyemediği için balıklara acı koymamıştım ancak orjinalinde kırmızı pul biber daha doğrusu kurutulmuş ve parçalanmış kırmızı biber (crushed red pepper flakes) de ekleniyor ekmek kırıntılarına.

Sos için:

2 yemek kaşığı limon suyu+1 yemek kaşığı dark soya sos (ben 2 kaşık koydum çünkü hoisin sos bulamadım) 1 tatlı kaşığı acı pul biber+1 yemek kaşığı mısır unu+2 yemek kaşığı denilen ama benim daha fazla ekleme ihtiyacı duyduğum suyu ateşte koyulaşıncaya ve ısınıncaya kadar karıştırdım. Bir dahaki sefere daha da fazla su koymam lazım:)

Afiyet olsun!

5 comments:

Kremali'nin annesi said...

Allah'im cok lezzetli gorunuyor! Chopstickler de ihmal edilmemis bu arada:) Ama ben o kadar zahmetten sonra bi de chopstickle ugrasamazdim dogrusu. Hatta catal bicak bile fazla gelebilirdi:P Afiyet olsun...

Ayse said...

mmmmm, cok lezzetli...
valla adasima katiliyorum- ben de chopstickleri unuturdum o kadar guzel yemegi gordukten sonra. ben de deneyeyim bunu...

(bu arada somon guzel oluyor- tadi tuzu yerinde bi o var zaten okyanusta)...

ellerine saglik.

zerrin said...

bende aksama ne yapsam evdeki baliklari mi degerlendirsem diye dusunurken tarif harika oldu..
ama evde zencefil yok,varda taze degil toz..tozunu kullansam olur mu
kestane kebap acele cevap,yani rica etsem:)

Ayşe said...

mmmmh harika bir balik yemegi olmus, ellerine saglik...aynisini yapamasam da denemek isterim bir gun...

Crebro said...

İngiltere'de yaşarken fish&chipsi çok severdim. Amerika'da oralardaki gibi güzel yapamıyorlar. Ama senin yaptıkların harika görünüyor. Size afiyet olsun.

x